En aquet mapa trobaràs, per un costat, una relació d'algunes de les empreses i institucions que patrocinen el FORUM 2004 i que per tant, asumeixen presumptament els seus valors. En els textos que acompañen el mapa es fa un anàlisi de les accions que, dia a dia, porten a terme aquestes corporacions. L'analisi demostra fins a quin nivell el comportament real de les empreses entra en absoluta contradicció amb el que el FORUM ens pretèn vendre.

Per altre costat, en el mapa es senyalen els conflictes que tenen lloc a Barcelona. Conflictes relacionats amb la insostenibilitat ecològica, l'especul.lació, la immigració, etc… Desemmascarant la gran mentida que significa la marca Barcelona.


Descarregat aquí el mapa (.pdf)

  
   

 Algunes de les empreses i institucions que patrocinen o estan relacionades amb el Fòrum
Agbar
BBVA
La Caixa
Coca-Cola
Colacao
Consorci de la Zona Franca
El Corte Inglés
Diagonal Mar
Endesa
Focus
Iberia
IEMed
Indra
Nestlé
Randstat
SGAE
Telefónica
Toyota

 
 Alguns dels espais amb conflictes relacionats amb el Fòrum
Centre d´internament de la Verneda
Casernes de Sant Andreu
Curs baix del Besòs
ZAL (Zona d´activitats logístiques)
Mar i Platges
Collserola
La Mina


 

...

Agbar
Pl. Glòries

tornar

  Empresa que es dedica principalment a privatitzar l’aigua pública. En paraules del propi director d’Agbar: “El negoci de l’aigua és estratègic per a nosaltres i ens presentarem a tots els concursos de privatització que es plantegin, tant a Espanya com en altres païsose”. Agbar és responsable de la privatització indiscriminada de l’aigua a Colombia condemnant una part de la població a morir per malalties relacionades amb el consum d’aigua contaminada.

En la década dels 90, Agbar estava darrera del fort augment del rebut d’aigua que va provocar una dilatada campanya d’insumisió fiscal animada per les associacions de veïns de la ciutat de Barcelona. En l'actualitat, la nova torre Agbar ubicada a la plaça de les Glòries està vinculada al conflicte urbanístic que afecta a la zona; després d’un procés participatiu, l’any 1997 es va arribar a un acord que garantitzava la conservació de les zones verdes i preveia la construcció de vivendes. L’ajuntament trenca unilateralment aquest acord i imposa un pla clarament especulatiu en benefici d’algunes empreses, entre elles Agbar.
 


 

BBVA
Pl. Catalunya, 5

tornar

El BBVA és el primer propietari espanyol privat de la indústria d’armament. Inverteix els diners que recull del plans de pensions, comptes corrents,… a Gamesa, Rymsa, ITP, Indra o Turbo 2000. El BBVA acompanya l’economia de guerra amb elements notables com “guies d’evasió d’impostos" i excursions a paradisos fiscals per a èlits, a l'hora que fa intenses campanyes de Corporate Responsability. És també l’inversor majoritari de projectes tan sostenibles com són Repsol, Endesa e Iberdrola.
 

 

La Caixa
Av. Diagonal 621

tornar

Veritable poder empresarial a l’ombra. La Caixa ha obtingut de l'Administració nord-americana el contracte espanyol més important de l'Iraq ocupat: La Caixa ha format un consorci amb dotze bancs més, liderats per J.P. Morgan Chase, per fundar i controlar el Banc del Comerç de l'Irak. Aquest banc s'ocuparà de finançar les exportacions i importacions del nou país, el petroli iraquià entre elles.

La Caixa és co-responsable de delictes ecològics, pràctiques especuladores sobre el terreny i emisions de CO2 atribuides a moltes de les empreses en les quals té accions: 12,5% de Repsol YPF, 31% de Gas Natural, 5% d’Endesa, 23% d’Agbar, 23% d'Acesa, 3,6% de Deutsche Bank, 15% Banc Sabadell, i un llarg etcètera.

També és responsable de la construcció d’un camp de golf a l’espai natural Vallesano de Torreblanca i Can Bonvilà, sobre uns terrenys que va rebre l’obra social de La Caixa a l’any 1992 com a donació del Patronat de Catalunya per a la lluita contra la tuberculosi. La construcció d’aquest camp de golf s’ha imposat mitjançant obres i tales ilegals d’arbres i tindrà un consum d’aigua equivalent al d’una ciutat de 40.000 habitants.
 


 

Coca-Cola
Rbl. Guipúzcua, 163-175

tornar

El gegant multinacional que factura 20.000 milions d’euros, no només genera impresionants beneficis si no que també una llarga llista d’impactes socials, laborals i com no, ambientals. Els seus procediments de transformació i distribuició es vinculen a enormes emisions contaminants, ús d’organismes genèticament manipulats, violació de les lleis de protecció del mediambient, construcció de plantes embotelladores en zones de valor ecològic (com és el cas de Can Fenosa a Catalunya), contaminació de fonts d’aigua amb desfets de les seves embotelladores, aplicació de polítiques d’utilització irracional de l’aigua en el món i l’assalt criminal a les fonts d’aigües pertanyents a diferents comunitats indies.

Coca-Cola és part del Business Council for Sutainable Development creat a Rio l’any 1992, que insisteix en l’autorregulació volumentària de les empreses (estratègia recolzada per l’administració Bush) per aconseguir una millora del mediambient. A més a més, la seva filial als EEUU forma part del US Council for International Business (USCIB), que ha donat suport públic a la negociació de Bush a firmar el Protocol de Kioto. Per últim, Coca-Cola, que utilitza la fulla de coca per a la fabricació dels seus productes, recolza les polítiques criminals dels EEUU contra les comunitats (pla Colòmbia) que tradicionalment han basat la seva cultura i la seva subsistència en la fulla de coca, especialment a Bolívia, Perú i Colòmbia. Coca-Cola va finançar l’última campanya electoral de G.Bush.

Més afers tèrbols: explotació infantil (Pakistan, any 1998), acomiadaments improcedents (Filipines, any 2000), assassinat de defensors dels drets dels treballadors (Colòmbia any 2003), discriminació racial (EEUU, any 2000), corrupció institucional per a obtenir privilegis (EEUU, 1998-2001), destrucció del territori (Can Fenosa 2003).
 


 

Colacao
Lepant, 410

tornar

Marca que pertany a l’empresa Nutrexpa, dins de la llista negra d’empreses suspitoses d’utilitzar productes transgènic degut a l’ús de Leticina de soja transgènica. Colacao participa de l’injust mercat mundial del cacao. No satisfets amb la imposició dels monocultius exportadors urbi et orbi, les empreses multinacionals són responsables d’una baixada sostinguda i intermitent dels preus del cacao, en ocasions inclús per sota del seu preu de cost. A Costa de Marfil, primer productor mundial de cacao, milers de nens esclaus treballen en les plantacions. Els Lobbies de les empreses envasadores de productes de cacao també estan darrera les pressions per augmentar en l’UE el nivell de substitució de cacao per grasses vegetals més barates.
 

 

Consorci de la Zona Franca
Av. Parc Logístic, 210

tornar

Veure informació detallada a l’esquema d’especulació.
 


 

El Corte Inglés
Pl. Catalunya

tornar

Sens dubte un dels pioners en la conversió del nostre paisatge urbà en un immens APARADOR. La producció i distribució de cada un dels “productes El Corte Inglés” genera una llista interminable de danys ecològics. És propietaria d’Informàtica El Corte Inglés S.A. (empresa que desenvolupa sistemes d’informació per a l’àrea de Defensa), és membre del Círculo de Tecnologías para la Defensa y la Seguridad.

L’empresa El Corte Inglés està acusada d’emprar treball infantil generalitzat al Marroc (any 2002): nenes de 14 a 16 anys fan jornades interminables en llocs de treball duríssims, on qualsevol tipus de sindicalització està totalment prohibida i on la mínima protesta es soluciona amb l’acomiadament immediat.
 


 

Diagonal Mar

tornar

Diagonal Mar s'ha construït en uns terrenys que el Pla General Metropolità de l'any 1976 qualificava d'equipaments i d’un gran parc. L'Ajuntament es va limitar a satisfer les demandes del promotor privat Sr. Hines: requalificar, donar una major edificabilitat i permetre que les torres estiguessin al mig del parc hipotecant el seu ús públic. Avui es lloguen els pisos de 90 metres quadrats a 332.000 pessetes.
 

 

Endesa
Avda. Paral.lel, 51 / Almogàvers, 117

tornar

Emet 73 milions de tones de CO2 a l’any, contaminació procedent de les seves centrals tèrmiques. És la quarta empresa europea en emisions causants del canvi climàtic. Empresa criminal responsable de la destrucció de la vida dels ecosistemes de l’alt Bio-Bio i del poble Pehuenche-Mapuche (Xile 2003). És la responsable directa, juntament amb la Generalitat, de la construcció de la línia d’Alta Tensió de les Gavarres, línia que passa a pocs metres dels pobles i de les masies. Propietaria i especuladora a Can Fuster, on ha forçat un pla especial per a construir un altre hotel de luxe, mentre que l’associació de veïns reivindicava que se’n fes un ús públic.

Endesa és, a més a més, una empresa especialitzada en “greenmarketing” que ven una imatge “verda” fraudolenta: la farsa delirant de que un augment constant del consum elèctric sigui compatible amb la protecció del medi ambient. També obtenen beneficis cobrant un 2,45% de sobrepreu “verd” a la factura elèctrica per l’energia obtinguda bàsicament de centrals hidroelèctriques (que no compleixen els criteris de qualitat ambiental) i de les quals el cost ja ha estat amortitzat.
 


 

Focus
Àvila, 149

tornar

Focus, productora privada d'espectacles, amb beneficis milionaris i receptora de subvencions públiques, monopolitza la majoria dels serveis culturals de Barcelona a través de la seva política de contractes
"basura", pagant, per exemple a tècnics especialitzats com a peons. També impedeix la baixada de preus dels teatres i altres manifestacions públiques, i es dedica a vendre-ho tot en base a un criteri purament comercial. No és estrany doncs que Focus com a supermercat cultural i lobby de pressió participi al Fòrum de les cultures seguint la mateixa política de beneficis. No és casual que tingui la seva seu en ple Poblenou i que es beneficïi del pla 22@.
 

 

Iberia
Pg. Gràcia, 30

tornar

Els científics estimen que actualment les emissions del tràfic aeri en comparació a les del tràfic terrestre produeixen com a mínim tres vegades més gasos que provoquen l’efecte hivernacle. Les ajudes públiques a la indústria aeronàutica en tot el món (per exemple a través dels fons FEDER a Europa, de la no taxació del querosé, de la reducció o eliminació del IVA als bitllets d’avió...), en contradicció amb tota la retòrica oficial del lliure mercat, han jugat un paper clau en la expansió d’aquesta indústria. Iberia també participa en programes de l'Armada Espanyola i de l'Exèrcit de l'Aire. És responsable del saqueig econòmic d'Argentina amb la fraudolenta compra d'Aerolíneas Argentinas. Tots els dies el govern espanyol realitza deportacions d’immigrants sense papers utilitzant aquesta companyia.
 

 

IEMed (Institud Europeu de la Mediterrània)
Girona, 20

tornar

Centre cultural del que participen les tres administracions i que s'encarrega d'organitzar un dels debats del Fòrum 2004. IEMed diu comptar amb la implicació de la societat civil a través d'un patronat, al que correspon ser escoltat per aprovar les activitats, presuposts, patrocinis. Per veure que hi ha al darrera de les mencions del discurs oficial a la “implicació de la societat civil” només hem de preguntar-nos per qui està format el patronat: dos càrrecs universitaris i catorze directius d'empreses (Agbar, la Caixa, BBVA, Endesa, Iberia, Telefónica, Consorci Zona Franca…).
 

 

Indra
Avda. Diagonal, 218

tornar

És la tercera empresa de la industria militar espanyola, 381 milions d’euros (m.e.) en venda d’equips militars en 2002, per sota de EADS CASA (642 m.e.) e IZAR (451 m.e.). Primera empresa espanyola en el sector de l’electrònica, comunicacions i informatica militar. Principal suministrador militar de fora del Estats Units de la US Navy (Marina dels EEUU). Participa en els principals programes d’armament de l’Exercit espanyol: Eurofighter (simulació, sistemes automatics de manteniment, aviònica, sistemes embarcats); F-100 (comunicacions i sistemes de combat); Leopardo (comunicacions, direcció de tir); Pizarro. Altres productes militars: Sistemes automàtics de manteniment (F-1, F-18, Harrier II Plus); simulació (F-16, C-101, A-7, F-18, Harrier II Plus, LAMPS); sistemes i equips electroòptics (direccions de tir AMX-30, DORNA, FELIS, SIRO); sistemes i equips embarcats; mísils; satèlits militars; radars; defensa aerea; comandament i control; guerra electrònica.
 

 

Nestlé
Jaume I, 8

tornar

La multinacional Société des Produits Nestlé S.A., de capital suís és l’empresa alimentaria més forta del món, amb la seva prepotència comercial explota laboralment a milers de camperols en cinc continents. En la dimensió ambiental i agroalimentària se l’acusa d’incumpliment d’alguns acords de respecte al medi-ambient (any 2000), utilització de tot tipus de productes transgènics no legals (França, 2002), reetiquetat de 200 tones de llet caducada per poder vendre-la (Colombia, 2002), utilització de soja transgènica en productes declarats lliures de transgènics (Italia, 2000), venda d’un sucedani de llet materna que provoca 1,5 milions de morts infantils a l’any.

Aquesta multinacional provoca la caiguda en picat dels preus del café i del cacao portant a la ruïna a nombroses famílies i persones. A més a més, Nestlé està involucrada en escàndols de salut pública relacionats amb l’ús d’antibiòtics en la llet o en casos com el de la meningitis produïda per l’Enterobacter Sakazakii una bacteria molt resistent que es desenvolupa en la llet en pols (Bélgica, 2002).
 


 

Randstat
Balmes, 226

tornar

Important multinacional de serveis professionals a empreses i institucions, Umano és l’empresa d’aquest grup especialitzada en selecció de personal. Aquestes empreses són el màxim exponent de la precarietat laboral, l’explotació, la competitivitat i la discriminació de les persones. Diariament 217.800 persones “disfruten” dels contractes “basura” de Randstad en tot el món.
 

 

SGAE
Passeig Colon, 6

tornar

La SGAE (Societat General d'Autors i Editors) el Consell de Direcció de la qual és presidit per Eduardo ‘Teddy’ Bautista (alias "el canari") s'ha convertit,cent anys després de la seva fundació, en la principal institució cultural privada espanyola. Gos guardià de les grans companyies discogràfiques, la SGAE és una vella galera amb tres banderes hissades: la del Copyright, la de la Llei de la Propietat Intelectual, i la dels Diners. Aquests lladres porten cent anys dient-nos que "la seva funció és la de defensar la creativitat dels artistes" i en realitat l'únic que la SGAE defensa són els interessos de les grans companyies que comercien amb aquesta creativitat. Totes les pràctiques abusives que la SGAE duu a terme, per exemple aquesta que des del 2 de gener del 2004 ens obliga, a tots els usuaris, a pagar un canon per cada disc compacte verge de dades, és a dir, ens obliga a regalar-li diners a aquesta empresa ratera cada vegada que grabes a un CD les fotos de la teva àvia o les cartes d'amor que li escrius al teu xicot, estan provocant, cada vegada més, una forta resposta popular.
 

 

Telefónica
Avda. Roma, 73

tornar

Les majors reserves mundials del mineral anomenat coltan es troben a l’est del Congo, un pais arrasat des de fa cinc anys per una successió de guerres i invasions que han provocat més de 3,5 milions de morts. La demanda del coltan ha augmentat moltíssim els darrers anys degut a que el tántalo, present en el mineral coltan, és un element primordial per a la fabricació de telèfons mòbils (entre d’altres articles de l’industria microelectrónica). La raó principal del conflicte bèl.lic és la lluita pel control de l’exportació d’or, diamants i coltan entre els líders regionals i altres actors de Ruanda i Uganda. Telefónica i d’altres multinacionals implicades en aquest negoci compten amb la complicitat dels governs dels països de la societat del benestar, que simplement han deixat que les seves empreses participin en aquest tràfic il·legal i en aquesta xarxa de corrupció, mentre bloquejaven les propostes de l’ONU per imposar un embargament a les xarxes de tràfic de coltan. Telefónica, mitjançant Telefónica Sistemas, participa en programes de guerra electrónica, missatgeria militar, etc. És membre de l’Associació de Fabricants d’Armament i Material de Defensa d’Espanya. També realitza contractes fraudolents amb el govern argentí, constituint-se d’aquesta manera en una de les principals causes de la greu crisi económica en la que es troba el citat pais.
 

 

Toyota
Avda. Meridiana, 329

tornar

En l’actualitat Toyota s’enfronta a una demanda de 9,5 bilions de pessetes per pràctiques contràries al mediambient. Per aconseguir una legislació favorable, la marca ha desenvolupat repetides pràctiques de corrupció. La seva política de greenmarketing agressiva intenta ocultar la insostenibilitat de l’actual model de mobilitat centrada en l’automòbil privat, mitjançant algunes operacions de rentat de cara: fòrums de debat, recolzaments a fundacions ambientals,etc.
 

 

Centre d´internament de la Verneda
Rambla Guipúzcoa, 74

tornar

Els centres d’internament per extrangers s’omplen d’immigrants detinguts pels cossos policials de les intitucions que organitzen el Fòrum 2004. Aquestes persones són privades de la seva llibertat, durant temps indefinit, de forma anticonstitucional ja que no han comés cap delicte. Les institucions que proclamen discursos apelant a la comprensió i la tolerància com a solució a l’exclusió i l’asimetria social són reponsables de lleis que amparen l’explotació d’immigrants i les detencions arbitraries.
 

 

Casernes de Sant Andreu
Pg.Torres i Bages, 116-124

tornar

  Els habitants de les casernes de Sant Andreu han estat víctimes de la repressió que exerceixen les institucions en la preparació de Barcelona pel Fòrum 2004. Per promocionar el model de ciutat neoliberal com aquell en el que es dóna una convivència feliç, les institucions estàn invisibilitzant qualsevol signe d’injustícia social i reprimint a les persones que la pateixen. El desallotjament de les casernes ha permès al Ministeri de Defensa (propietari del lloc) treure profit d’un terreny que com a vivenda ocupada no donava benefici.
 

 

Curs baix del Besòs

tornar

El Fòrum 2004, situat pràcticament a la ribera del riu Besós ha desencadenat la substitució programàtica de la seva biodiversitat natural per paisatges artificials mantinguts amb un alt cost energètic. L’aigua del riu segueix tant contaminada com sempre, degut a la inadequació dels sistemes de sanejament estàndar per un riu que arriba a portar deu cops més aigua depurada del Ter que aigua natural del Besòs.
 

 

ZAL (Zona d´activitats logístiques)

tornar

La gran aposta de futur de Barcelona, és el tràfic de mercaderia manufacturada transportada en un milió i mig de contenidors que augmenten cada d’any un 10%. Aquesta mercaderia té com a principal origen els mercats asiàtics i americans. Per a la seva producció s’han generat noves formes d’explotació laboral: grans recintes industrials aïllats en els què es treballa en règim de semi-esclavatge, són les tristament famoses “maquiles” o “maquiladoras” especialitzades en produïr pel mercat global.
 

 

Mar i Platges

tornar

La construcció d’un port esportiu a la zona del Fòrum és una mostra més de la insostenibilitat descarada del tot el projecte. Aquests tipus de ports són els responsables últims de la pèrdua de sorra a les platges. Després d’una febrada de noves construccions als anys 90, s’havia establert una moratòria que els nous ports del Fòrum i de Sant Adrià trenquen definitivament. La recuperació de la sorra amb espigons també és un disbarat ambiental ja que a més de l’impacte paisagístic només fan que desplaçar el problema a la platja següent.
 

 

Collserola

tornar

Oficialment el ‘pulmó verd’ de Barcelona. En realitat, un espai natural cada cop més desnaturalitzat per dècades de fragmentació urbanística i vial. El màxim exponent de la darrera onada d’asfaltitis és el projecte del Tunel d’Horta, que trinxa un cop més la serralada en una nova, però anacrònica aposta pel transport privat. Darrera seu vindrien el Tunel Central i la Carretera de Cornisa. Paralelament, uns quants projectes semblen ‘assetjar’ el massís: Els 1232 arbres talats a Can Calopa per fer vi ‘de Barcelona’, la urbanització Can Busquets, la pedrera Berta i Can Burrull a Sant Cugat, els projectes de Centre Direccional i camp de golf a Cerdanyola, la progressiva urbanització de la vall de Sant Just d’Esvern, la Pedrera Samson a Sant Feliu de Llobregat i els posibles geriàtics privats acompanyats d’habitatges d’alt estanding a la Vall Par o a la Vall de Sant Gení; on es començaria per desallotjar el centre social i els horts comunitaris de Can Masdeu. Es tracta doncs de fer pujar la ciutat a la montanya, quan precisament és tracta del contrari.
 

 

La Mina

tornar


 
Barri construït als anys 60 per acollir els desplaçats per la demolició de les barraques del Somorrostro, d'on era originària la legendaria Carmen Amaya, i actualment Platges de la Barceloneta. El Barri de La Mina, situat al terme de Sant Adrià de Besós però fronterer amb Barcelona ha estat el "Bronx" de Barcelona, espectacular exemple d'arquitectura d'aparcament per a col·lectius económicament marginats. El Fòrum 2004 està construït totalment d'esquena a aquest barri i el segueix fent invisible malgrat la seva immediata proximitat.
 


  TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL